Från 1800-talet till idag

Följ släkten Waldmans historia

Anders Waldman med fru och dotter

År 1896 antogs han som volontär vid Kungl. Södermanlands Regemente och genomgick utbildning för att nå sergeants grad.

Händelser från 1800-talet till idag

Följ med genom åren vad som hänt inom släkten Waldman, lär känna vilka de är och vad de gjort under sina år.

Johanna Skoglund

Johanna föddes år 1840 i Gävle. Samma år som hon födde dottern Cecilia – vars far var okänd – ändrades hennes i husförhörsprotokollet angivna yrkesroll från hushållerska till handelsidkerska.

Anders Waldman

Sent omsider i livet började jag inse att jag saknade kunskap om min historia. Det var i samband med att jag fyllde femtio år som tankarna kring min historiska bakgrund allt oftare gjorde sig påminda. Jag kände mig på ett vis fattig. Efter ett tag hade jag i alla fall identifierat de tre faktorer som i första hand bidragit till denna fattigdom.

Precis som merparten av ungdomar i allmänhet var jag måttligt intresserad av att titta närmare på min egen bakgrund. Min pappa Edvin dog väldigt tidigt. Jag hade just fyllt åtta år och visste följaktligen väldigt lite om honom när han plötsligt försvann ur mitt liv; inte minst om hans historia. Mamma Néan var sjuksköterska och hennes professionella tystnadsplikt spillde tyvärr över på privatlivet.

För att råda bot på min upplevda fattigdom började jag släktforska strax före millennieskiftet. När jag femton senare kände mig mätt på det projektet skrev jag min självbiografi Fattig Pojke Rikt Liv. När jag nu snart skall fylla 80 är det dags för den sista insatsen avseende min historia och det blir i form av den här hemsidan.

Till skillnad från de två tidigare projekten som är avslutade, kommer hemsidan förhoppningsvis att utvecklas successivt. Hur det skall gestalta sig blir något som jag kommer att diskutera tillsammans med sönerna Johan och Magnus.

Hemsidan www.waldman.se tillägnar jag våra fina barnbarn Thea, Olivia, Elsa, Lova och Adam.

Slutligen vill jag tacka Daniel Andersson, jd-ws.com, för hans proffsiga och konstruktiva insats i byggandet av hemsidan.

Ekerö våren 2022

Anders Waldman

Läs mer

Anders Waldman och hans förfäder

Hemsidan är baserad på Anders Waldman och här återfinns hans ansedel, dvs en förteckning över alla återunna förfäder till honom. Listan går tillbaka till andra halvan av 1600-talet och innehåller i runda tal 300 personer i sju generationer. Framför varje förälders namn står ett romerskt ordningsnummer följt av ett kolon och ett ordningstal samt en eller flera bokstäver. På sidan 10 står exempelvis följande ovanför namnet Maria Svensdotter: IV:10 mf fm. Det betyder att Maria är person nummer tio i den fjärde generationen före Anders Waldman samt att hon är hans morfars farmor.

Generation I
I november månad 1865 flyttade Lars och Anna från hemmanet Nr 3 i Ångron till hemmanet Nr 5 i Funäs. Där föddes de fyra barnen. I november 1879 flyttade familjen från Funäs till Nr 3, Hofwermo Bostället. Därefter flyttade de till ett dagsverkstorp tillhörande Kaptensbostället i Hofwermo. 1886 dog dottern Brita endast 18 år gammal. Sonen Pål skrev in sig som värnpliktig med nummer 141. (hfl) År 1895 förvärvade man gården i Hallom - i trakten benämnd Pålsgården eller enbart Påls - som än idag är i familjens ägo.
Generation II
År 1831 övertog Pål morbrodern Lars Svensson hemman N:o 3 om 2 1/6 tunnland i Ångron mot sedvanliga födorådsvillkor. Lars Svensson och hans hustru Elin Pärsdotter bodde kvar där till sin död år 1853 respektive 1848.
Generation III
I Myssjö församlings Dödbok finns följande infört: Födorådsmannen Sven Pålsson i Landsom född 1769 uti Vattjom i Oviken. Föräldrarna Bond. Pål Nilsson och Hustru Lisbeth Svensdotter. Gifte sig 1799 med Bondedottren Ingeborg Svensdotter Ångron. Haft 8 barn, 7 Söner 1 Dotter. En son avled i barnaåren. Hustrun dog i Maji sista år. Sven Pålsson insjuknade häftigt 14:de Maji och dog d. 19 i samma månad.

Film skapad hos bröderna Månsson

Filmen är skapad 1999 hos bröderna Månsson i Kövra på Storsjöns sydvästra sida i Jämtland.